Vitaminy, které jsou rozpustné ve vodě nemohou být uchovány tak dlouho jako vitaminy, které jsou rozpustné v tuku. Tělo rychle vyměšuje jejich přebytky, ale minimální množství může být uchováno týdny nebo měsíce v některých orgánech nebo tkáních těla. Vitaminy, které jsou rozpustné v tucích, jsou naopak uloženy v tukové tkáni. Vitaminy a minerály, které bychom měli přijímat navíc, může doporučit lékař. Pro zdravé jedince s vyváženou stravou není umělé dodávání vitaminů nutné.
Výživa sportovců
Pro fyzickou činnost jsou důležité především dvě hlavní pohonné látky – glukóza a tuk. Jestliže je glukózy málo, např. při nízkokarbohydrátové dietě, využívá tělo jako zdroj energie aminokyseliny z bílkovin. Zdrojem glukózy jsou jídla bohatá na karbohydráty, jako je např. chleba, vlákniny, obilí těstoviny, luštěniny, ovoce nebo zelenina. Glukóza je uložena formou glykogenu ve svalech a játrech. Mastné kyseliny vznikají v důsledku štěpení tuků a na rozdíl od glukózy může být téměř neomezené množství mastných kyselin, uložených formou tělesného tuku, využíváno v průběhu cvičení. V průběhu odpočinku přispívá tuk asi dvěma třetinami energie k udržení životně důležitých funkcí v těle. Během cvičení tělo využívá oba zdroje energie, glukózu i tuk.
Spotřeba glukózy
Spotřeba většího množství glukózy ve formě medu, cukrovinek nebo čistého cukru krátce před fyzickou činností může ovlivnit výkonnost. Trávením karbohydrátů se dostane nadměrné množství glukózy do krve. Tato zvýšená hladina krevní glukózy stimuluje uvolnění hormonu inzulinu. Inzulin zprostředkovává buňkám využít tuto glukózu, takže hladina krevní glukózy se rychle vrací k normě. Někteří lidé jsou zcitlivělí na zvýšené množství karbohydrátů a mají potíže se zvýšenou hladinou inzulinu.