Těžkopádný sediment, který se hromadí na dně přístrojů, obtěžuje každého uživatele kuchyňského vybavení. Jak a čím se toho zbavit? Podívejte se na nejúčinnější metody odstraňování vodního kamene.
Co je usazovací kámen
Vodní kámen v konvici je sraženina. Nejčastěji je způsobena tvrdou vodou z vodovodu. Minerály usazené na dně způsobují, že převařená voda má často nepříjemnou pachuť, která negativně ovlivňuje kvalitu připravovaného nápoje. Při nalévání vody si také můžete často všimnout plovoucích částic, které vypadají nevzhledně, a nikdo nemá rád plovoucí zbytky v čaji nebo kávě. Pokud používáte rychlovarnou konvici, vodní kámen může poškodit i topné těleso. Aby nedošlo k selhání, stojí za to se seznámit s metodami odstraňování vodního kamene z konvice.
Jak odstranit vodní kámen v konvici
Bez ohledu na to, zda k plynovému sporáku používáte elektrickou nebo smaltovanou konvici , vyplatí se provádět pravidelné odstraňování vodního kamene. Není to náročný úkol a jeho výhody jistě oceníte.
Jak odvápnit konvici? Na trhu je mnoho hotových přípravků, které pomáhají zbavit se nežádoucích usazenin. Obvykle jsou v práškové nebo tekuté formě. Stačí smíchat přípravek ve správném poměru s vodou a nalít připravený roztok do přístroje. Vypadá to jako jednoduchý způsob, ale stojí za to věnovat pozornost složení takového produktu. Často je zdraví nebezpečný, proto buďte při jejich používání opatrní.
Lepší alternativou jsou domácí metody na odvápnění konvice . Ingredience potřebné k odstranění vodního kamene najdete v každé domácnosti. I kdyby ne, jsou levné a běžně dostupné ve všech obchodech s potravinami. Toto řešení je bezpečné a ekologičtější.
Odvápnění konvice kyselinou citronovou
Toto je nejběžnější způsob odstraňování vodního kamene. Stačí do konvice nasypat sáček kyseliny citronové, zalít vodou a povařit. Nechte tuto směs v zařízení několik hodin. Poté obsah nádoby vylijte a několikrát převařte čistou vodu, abyste se zbavili zbytku roztoku. Dobrou alternativou je také použití čerstvé citronové šťávy. Stačí vymačkat půlku citronu a postupovat jako v případě kyseliny. Zbylou polovinu ovoce lze navíc nakrájet na čtvrtky a vetřít do stěn přístroje, aby bylo jeho čištění ještě důkladnější.
Odvápnění konvice jedlou sodou
Pokud přemýšlíte, jak rychle odvápnit konvici , použijte jedlou sodu. Stačí smíchat asi 2 lžičky sody s vodou a nalít do konvice. Vaše zařízení bude čisté a připravené k použití za pouhých 15 minut. Abyste se ujistili, že se roztok dostane do každého zákoutí, vyplatí se nechat směs o něco déle – klidně i hodinu. Nezapomeňte však po vyčištění několikrát převařit čistou vodu. Jedlá soda má specifickou vůni, která se nebude líbit každému.
Odvápnění konvice octem
Starý a osvědčený způsob našich babiček. Na nežádoucí kámen má smrtící účinek. Abyste se ho zbavili, nalijte ocet s vodou v poměru 1:1. Může to být 250 ml octa a 250 ml vody. Tuto směs nalijte do konvice, dejte vařit vodu a nechte 60 minut. Po uplynutí této doby roztok vylijte. Ocet má bohužel velmi intenzivní, nepříjemný zápach. Proto přístroj důkladně opláchněte a několikrát vařte vodu, dokud zápach nezmizí.
Jak se vyhnout usazování vodního kamene
Jak již bylo zmíněno, vodní kámen je způsoben tvrdou vodou. Jak se zbavit vodního kamene v konvici? Kromě osvědčených metod popsaných výše můžete využít preventivní opatření v podobě filtrů, které můžete nainstalovat pod dřez nebo investovat do centrálního změkčovače vody. Bohužel je to drahá investice. Proto stojí za to vyzkoušet speciální filtrační konvice, které vás zbaví vápníku a hořčíku i těžkých kovů.